‘Pipus’ ganti ikan segar masa tengkujuh

Posted on October 28, 2011

0Setiap kali tiba musim tengkujuh hujung tahun, golongan nelayan di Sarawak biasanya tidak turun ke laut kerana bimbang laut bergelora.

Apabila nelayan tidak turun ke laut, maka ikan pun tiada di pasaran. Kalau ada pun adalah ikan yang dibekukan atau dipanggil ‘ikan ais’ di kalangan sesetengah masyarakat setempat.

Lama sebelum Sarawak mengalami perubahan dari segi pembangunan,  masyarakat nelayan yang tinggal berdekatan dengan kawasan persisiran akan membuat ‘pipus’ menjelang musim tengkujuh.

Pipus yang sudah masak, hasil disalai berjam-jam

Pipus  merupakan sejenis makanan berasaskan ikan segar boleh dikatakan sebagai alternatif untuk dimakan bersama sagu, nasi atau bubur ketika tiada ikan segar di market.

Ia sangat popular di kalangan masyarat Melanau, khasnya yang menghuni bahagian Mukah, Sibu, Bintulu dan Miri.

Tahukah anda bagaimana makan itu dihasilkan?

Proses menghasilkan produk itu terbahagi kepada tiga peringkat. Mula-mula mengasingkan isi ikan daripada tulang dan kulit dengan jari secara manual. Jika ikan terbabit banyak tulang ia perlu diayak.

Setelah itu, isi ikan diisi padat ke dalam daun ‘iseng’ yang diperolehi dari hutan tebal untuk dijadikan pembalut.

Daun "Iseng" digunakan untuk membungkus pipus

Biasanya daun tersebut, yang sudah dikeringkan, boleh dibeli di market kering berdekatan pasar-pasar tamu di bandar utama kegiatan membuat pipus dijalankan.

Sesetengah pembuat menggunkan daun pelepah pinang sebagai pembalut.

Pelepah pinang yang dibelah juga boleh digunakan untuk membalut pipus

Langkah terakhir dalam membuat pipus ialah menyalai. Bagi menghasilkan pipus sempurna, ia mesti disalai berjam-jam sehingga kering.

Sementara kedudukan pipus  perlu ditukar dari masa ke semasa, bagi mengelaknya daripada hangus.

Kebanyakan ikan boleh dibuat pipus mengikut citarasa dan kemampuan pembuatnya.

Ikan murah seperti Parang Yeng (disebut Ilang oleh penduduk daerah Dalat) dan Pupus atau lebih dikenali sebagai Bebulan di kalangan penduduk tempatan menjadi pilihan utama untuk tujuan berkenaan.

Rasa dan harga sesuatu pipus bergantung kepada jenis ikan yang digunakan.  Jarang sekali orang membuatnya dengan menggunakan ikan tenggiri, bawal atau tongkol.

Bagi pembuat, membeli ikan berharga RM10 bagi enam ekor sudah memadai. Ia boleh menghasilkan lima batang pipus.

Kerja mengasingkan isi ikan 'Parang Yeng' (Ilang) di sudut dapur rumah

Mengikut tradisi lama di kampung nelayan atau penaman rumbia, pipus dibuat oleh surirumah kerana mereka mempunyai banyak masa terluang.

Walaupun pipus asalnya adalah untuk tujuan dimakan seisi keluarga, namun ada juga orang membuatnya untuk dijual atau dijadikan buah tangan saudara-mara jauh.

Bagi yang tidak biasa membuatnya, kerja ini memang leceh apatah lagi ia memakan masa sebelum masak.

‘Takung’ bermata sederhana halus digunakan untuk mengayak ikan pupus yang banyak tulang untuk dijadikan pipus

Kebanyakan gadis remaja tidak membuatnya, namun ada yang mengaku apabila sudah usia lanjut mereka ada pula minat untuk cuba menghasilkannya.

Bayangkan sahaja, ia perlu disalai serta dipantau dari masa ke masa bukan setakat memastikan hasil yang berkualiti, bahkan juga mengelak daunnya dijilat api  marak.

Ini kerana pipus memerlukan cukup haba, dan jika api tidak cukup marak berkemungkinan ikan dalam daun tidak cukup masak dan lembab.

Pipus disalai atas api marak

Pipus bukanlah sesuatu yang asing kepada penduduk di bahagian tengah Sarawak, tetapi bagi mereka yang baru tiba di Bumi Kenyalang ia sesuatu yang unik.

Sunggunpun pada zaman dahulu pipus hanya dibuat pada musim banyak ikan, namun ia dibuat hampir sepanjang tahun kerana permintaan pasarannya sentiasa ada.

Sekarang pipus boleh didapati di pasar tamu dan market kering di Mukah khasnya dengan harga jualan antara RM7.00 sehingga RM12.00, mengikut saiz.

Advertisements
Posted in: Budaya, Ekonomi, Sarawak, SCORE